De Magie van Moodboards

 

Ontwerpers, stijladviseurs en visagisten werken met moodboards. Zo bepalen ze collecties, stijlen en trends voor het komende seizoen. Maar een moodboard kan je ook inzicht geven in jezelf en welke kant je op wilt.

Tijdens het douchen heb je vast wel eens een idee, droom of visioen. Over de ideale baan, dat droomhuis of die reis rond de wereld. Meestal spoelt zo’n idee meteen weer weg met het douchewater. En dat is zonde. De oplossing: maak eens een moodboard over jou.

Een moodboard lijkt op een collage maar is veel meer dan dat. Het is een visualisatie van een concept, idee, droom of gevoel. Een moodboard bestaat uit herkenbare elementen, maar suggereert ook nieuwe ideeën. Het schept een compleet beeld. Het wordt gebruikt voor het creëren van nieuwe collecties, de sfeer op je huwelijk, het ontwerpen van siertuinen, de inrichting van je huis.

Een moodboard is een krachtig communicatiemiddel. Want beelden zijn veel effectiever dan woorden. Een moodboard is een totaalplaatje dat met woorden moeilijk kan worden samengevat. Je krijgt er meteen een gevoel bij. Door ideeën en dromen te visualiseren op een moodboard, maak je ze zichtbaar voor jezelf en voor anderen.

 

Hoe werkt een moodboard?
Maak je hoofd leeg. Haal je idee, concept of droom naar boven. Probeer een paar minuten alleen daaraan te denken. Registreer welk emotie, kleur of vorm dat bij je oproept. Pak een stuk karton, hout of een prikbord. Ga op zoek naar plaatjes, foto’s en behang die jou aanspreken. Kant, servetjes en bladeren zijn ook prima, laat je fantasie de vrije loop. Je hoeft er niet bij stil te staan waarom het je aanspreekt. Knip of scheur ze uit en plak of prik ze op. Denk niet te lang na voordat je een item prikt of plakt. Go with the flow!

Je kunt zelfs meerdere moodboards maken. Zo kun je een bepaald idee bijvoorbeeld scherp afzetten tegen een ander – minder goed – idee.

Als je klaar bent met je moodboard(s), kijk er dan van een afstandje naar. Schrijf de eerste gedachten en gevoelens die in je opkomen op en probeer daar een verband tussen te leggen, of maak een titel of gedicht bij je moodboard. Dat werkt vaak verhelderend. Ontdek je er niet meteen iets in? Geen paniek, alleen al het maken van een moodboard helpt je om tot andere inzichten te komen. Je bent immers creatief bezig, je richt je even helemaal op jezelf. Soms zie je de volgende dag ineens veel meer betekenis in je moodboard.

Op internet kwamen we het onderstaande stukje tegen. Leuk te zien wat een moodboard voor je kan doen.

 

“Ik realiseerde me dat ik helemaal geen carrière als fotomodel ambieerde”
Een moodboard kan duidelijk maken dat jouw stijl, collectie of droom er heel anders uitziet dan je dacht.

Anne, consultant: “Ik was al een tijdje niet tevreden. Ik had een fijn huis, een lieve vriend en een interessante baan. Toch was ik niet happy. Ik sliep slecht, raakte snel geïrriteerd en kon me maar moeilijk concentreren. Ik droomde ’s nachts steevast dat ik een lang blond model was dat de hele wereld over reisde. Als ik dan wakker werd, vond ik mijn eigen leven maar saai (en mezelf ineens oud lijken met dat korte kapsel).

Een vriendin van mij ontwerpt kleding en adviseerde mij een moodboard te maken. Na wat tegenstribbelen (ik ben helemaal niet creatief, het moodboard werd bijna een moetboard) besloot ik op een zondagmiddag om het toch maar te doen. Ik nam de modellendroom als uitgangspunt en ging aan de slag met een stapel oude tijdschriften. Het resultaat: drie totaal verschillende moodboards:

De eerste – zwart/wit met allemaal zonnebrillen, de sfeer was afstandelijk.
De tweede – glamourachtig met camera’s, zee en strand, de sfeer was koel.
De laatste – openhaard, bos en paarden, de sfeer was warm en ongedwongen.

Het werd me meteen duidelijk waar ik naar op zoek was: rust, vrijheid en intimiteit. Ik realiseerde me dat ik helemaal geen carrière als fotomodel ambieerde, maar dat ik tijd wilde maken voor reizen en voor mijn vriend. Door onze drukke banen en de verbouwing van ons huis was vakantie er al zeker twee jaar bij ingeschoten.

Afgelopen najaar heb ik met mijn vriend een maand door Zuid-Amerika gereisd. Te paard. Even geen werk en alle tijd voor elkaar. Toen ik terugkwam, was ik uitgerust en had ik weer zin om aan het werk te gaan. Paardrijden doe ik nog steeds, dat geeft me zo’n vrij gevoel! Het moodboard maakte me duidelijk wat ik echt wilde. Ik maak voortaan ieder jaar zo’n ding.”

Een moodboard is leuk om te maken en het geeft direct resultaat. Steeds vaker komen we digitale moodboards tegen. Op de site van VT-Wonen kun je bijvoorbeeld online een eigen moodboard maken. Je kunt daar kiezen, schuiven en experimenteren tot je de woonstijl hebt gevonden die je zoekt. Handig en makkelijk – je tijdschriften blijven heel – maar het effect is groter als je de elementen van je moodboard kunt aanraken en opplakken. Bovendien zijn de kleuren intenser en kun je werken met verschillende materialen.

Laat je ingevingen niet langer in het doucheputje verdwijnen en zet ze om in beeld. Het kost maar een paar uurtjes werk en levert boordevol inspiratie en inzichten op. In werk en privé. Het doel van deze opdracht is dan ook; ga zien wat er ontstaat. Dit is een opdracht die echt voor jouzelf is.